Ik ben op bezoek bij een kinderdagverblijf. De oudste kinderen van de groep zijn heerlijk aan tafel aan het knutselen. Er wordt gescheurd, geplakt en getekend naar hartenlust. Hier worden mooie ‘Paaseieren’ gemaakt! Naast mij zit Anouk, die vol interesse kijkt hoe een ouder vriendinnetje stukjes papier knipt. ‘Ik ook!’ roept ze. Leidster Paula kijkt bedenkelijk, maar ik denk dat het wel kan.

Knippen vinden wij als volwassenen vaak een beetje spannend. Niet zo gek ook, want je kunt je flink bezeren aan een schaar. Maar aan de andere kant is knippen erg interessant voor kinderen én goed voor de motorische ontwikkeling.
Wat je namelijk mooi oefent met knippen is de 2-deling in je hand; je duim, wijsvinger en vaak ook middelvinger besturen de schaar en je ringvinger en pink stabiliseren je hand. Dat is precies wat er ook moet gebeuren als je een potlood vasthoudt! Bovendien stimuleert knippen de samenwerking tussen beide handen; de voorkeurshand knipt en de andere hand positioneert het papier. Ze worden dus allebei goed in iets anders (ook wel steunhand-werkhand genoemd).

Een handige opbouw is de volgende:

  • Inknippen door kleine hapjes in papier te maken. Zo kun je bijvoorbeeld ‘gras’ maken.
  • Afknippen door van smalle stroken papier stukjes af te knippen. Je zou ze als ‘regen’ of ‘hagelslag’ op kunnen plakken.
  • Doorknippen; lange stroken knippen waarbij de schaar meerdere keren open en dicht gaat. Van deze lange stroken kun je weer van alles maken, zoals slingers.
  • Uitknippen. Hierbij zijn vierkanten makkelijker dan cirkels en hoe vaker je van kniprichting moet wisselen, des te lastiger het natuurlijk is.

Nog lastig voor jouw kids? Je kunt ook beginnen met het doorknippen van slierten klei of rietjes. Gebruik sowieso stevig papier (niet té dik), omdat een beetje weerstand het knippen en vasthouden makkelijker maakt. Wat betreft de schaar is een links- of rechtshandige schaar met stompe punten fijn. Er zijn ook veerscharen verkrijgbaar die vanzelf weer openen en scharen met 4 openingen waar je als volwassene met je hand bij kunt om te laten voelen wat de bedoeling is.

Zijn de kinderen op jouw groep nog helemaal niet aan toe? Ga het vooral niet afdwingen! Je kunt papier voor knutselwerkjes ook prima scheuren. De 2-deling van de hand wordt bovendien ook mooi uitgelokt door het hanteren van een plantenspuit, knijper of meerdere balletjes in je hand.
Prikken is ook manier om te knutselen, maar bedenk wel dat je hier iets anders mee oefent dan met knippen. Het is een alternatief dat prima werkt (zolang kinderen die overvraagd worden omdat ze heel veel of heel precies moeten knippen). Maar het is een compleet andere vaardigheid, dus je gaat er niet beter van knippen.

Ondertussen is Anouk bezig om kleine stukjes in haar ‘Paasei’ te knippen. Ik moet het papier goed vasthouden en het puntje van haar tong komt voorbij haar lippen, zo doet ze haar best. Glunderend laat ze haar kunstwerk aan Paula zien.

https://tobekinderopvang.nl/pedagogiek-1/knippen-met-peuters/

© Marieke Regeling