Zit je met je armen over elkaar terwijl je dit leest? Of met je benen? Prima. Wissel dan nu eens je armen of benen om. Voelt gek he? Dat komt omdat je een voorkeurshouding hebt.
Het lichaam heeft veel voorkeuren, denk maar aan de hand waarmee je schrijft of de voet waarmee je het liefst een bal schiet. Helemaal niet erg; het maakt dat je snel en handig kunt bewegen.

Maar bij een baby vinden we een voorkeurshouding wel alarmerend. Waarom eigenlijk?  Wanneer noem je iets een voorkeurshouding? En heeft een dreumes die op 1 knie ‘kruipt’ ook een voorkeurshouding?

We zeggen dat een baby een voorkeurshouding heeft als het kindje in ruglig steeds het hoofd naar links óf rechts gedraaid heeft gedurende 3 kwart van de tijd (minimaal 15 minuten kijken).
Op zich niet erg zou je zeggen, iedereen slaapt het lekkerst in een bepaalde houding.
Maar bij een zuigeling is de schedel nog erg zacht waardoor deze makkelijk vervormt. Hoe langer het kindje ligt op een bepaalde kant, des te platter daar het hoofdje wordt. En hoe platter het hoofdje wordt, des te vaker zal hij op die kant blijven liggen. Het mechanisme gaat zich dus versterken en dat kan een aantal nadelen hebben:

  • Soms is het niet meer goed mogelijk om het hoofd goed te bewegen in alle richtingen.
  • Doordat het kindje steeds naar één kant kijkt beweegt hij arm en been aan die kant veel, maar aan de andere kant nauwelijks. Dat is niet goed voor de motorische ontwikkeling
  • Door de voorkeurshouding van het hoofd kan er ook een kromme wervelkolom ontstaan.
  • Omdat ook de ogen niet symmetrisch geoefend worden is er kans op scheelzien of een lui oog.
  • Een scheef hoofdje. Dat is gelukkig niet gevaarlijk voor de hersenen, maar we vinden het meestal niet zo mooi.
  • Er kan een onderliggende medische oorzaak zijn voor een voorkeurshouding dus bij twijfel is het goed om er een arts of kinderfysiotherapeut/ kinderoefentherapeut naar te laten kijken.

Maar wat te doen? Mag een baby nu wel of niet op de buik slapen? Moet het kind naar een osteopaat gestuurd worden? Hoe kun je een kind met een voorkeurshouding het beste dragen?
Alvast een paar tips:

  • Draag het kind in ruglig op je arm, maar zorg dat het met zijn hoofdje naar de niet-voorkeurskant kijkt. Wissel dus zo nodig van arm.
  • Draag het kind rechtop, met zijn buikje tegen je aan. Zorg weer dat het hoofdje naar de niet-voorkeurskant gedraaid is.
  • Draag het kind in buiklig, op je eigen onderarm. Op deze manier kan het kind ook zijn hoofdje makkelijker optillen en rondkijken.

Wil je meer tips over een voorkeurshouding van het hoofd of bij kruipen? Klik met je voorkeurshand op de volgende link en meld je aan! Ook leuk voor een ouderavond op je kinderdagverblijf.

https://tobekinderopvang.nl/pedagogiek-1/iedereen-heeft-een-voorkeurshouding/

© Marieke Regeling