Je tilt Jip uit zijn stoel. De vaatwasser moet worden uitgepakt en daarna wil je echt even Fien verschonen. Boaz en Mehmet hebben een mooi kasteel gebouwd op de grond en laten je dat uitgebreid zien.
Bij al deze activiteiten let je er op hoe je de kinderen benadert. Dat je ze prikkelt tot ontwikkeling en niet overvraagt. Maar hoe zit dat met je eigen lichaam?

Veel pedagogisch medewerkers overvragen hun lichaam wel degelijk tijdens hun werk. Als ik op kinderdagverblijven kom hoor ik regelmatig over bekkenproblemen, slijmbeursontstekingen en rugklachten. Dat is ook niet zo gek, want werken in de kinderopvang is best zwaar. Door het tillen, maar ook door het reiken aan tafel, bukken en zitten op lage stoeltjes. En al heb je misschien het mooiste meubilair, dan nog is het opletten. In de waan van de dag raak je immers sneller overbelast dan je denkt! En als oud oefentherapeut Cesar weet ik hoe hardnekkig sommige klachten kunnen zijn…

Samen met de Kinderopvangacademie heb ik Arbojournaal ontwikkeld. Een werkwijze die er voor zorgt dat gezond werken onderdeel van je dagelijks handelen wordt. Met een online en interactief platform ervaren medewerkers de gedeelde verantwoordelijkheid van gezond werken. Inspirerende video’s, oefeningen en workshops op locatie stimuleren om de adviezen direct toe te passen.

Alvast 5 belangrijke tips:

  • Stimuleer kinderen, hoe klein ze ook zijn, om naar je toe te lopen, kruipen of rollen als je ze uit de grondbox of bed pakt. Dan hoef je immers minder ver te reiken.
  • Trek makkelijke kleding en schoenen aan. Lijkt misschien gek, maar met een strakke skinny of korte rok beweeg je echt anders (vaak krampachtiger) dan in wat losser zittende kleding.
  • Trek een baby eens aan het boxkleed of het matrasje naar je toe voordat je het oppakt.
  • Trekken is zwaarder dan duwen. Dus liever een kar met grote duwstang dan een bolderkar die je moet trekken.
  • Last van je bekken? Zet je benen eens in spreidstand als je opstaat uit je stoel. Zorg voor stabiliteit en vermindert daarmee vaak de pijn.

Een paar weken geleden was ik bij Stichting Kinderopvang Amersfoort, waar ik de aftrap mocht verzorgen voor Arbojournaal. Gaaf om te zien hoe enthousiast de medewerkers waren en hoe goed ze de vertaalslag konden maken naar ‘hun’ groep.

Kun je ook wel wat houdings- en bewegingstips gebruiken? Bureau Didactiek en de Kinderopvangacademie verzorgen verschillende scholingen.
Neem contact op via:
www.bureaudidactiek.nl
www.kinderopvangacademie.nl

https://tobekinderopvang.nl/management-1/5-tips-om-rugklachten-voorkomen/

 

© Marieke Regeling